Vi krydser Kattegat …

Kaløvig til Odden Havn, Havneby

Tirsdag den 24. juli 2018

Lige om lidt er vi klar til afgang

Klokken er 7:00 – jeg vågner og springer straks ud af sengen, et hurtigt bad og nu skal der pakkes. Vi har aftalt at starte sejlturen til Sverige kl. 9:00 og 9:05 kører vi ud af carporten – det må vel siges er godt ramt.

Nu er vi på vej og Ängelholm i Sverige er målet. Her skal vi – sammen med 150 – 200 gæster fra nær og fjern, ikke mindst indbudte Masaier fra Kenya – fejre Sven’s runde dag.
Vores første stop er Havneby ved Sjællands Odde, hvor vi forventer at være omk. kl 18 i aften. I morgen – onsdag – går turen til Gilleleje og torsdag op omkring Kullen og ind i bugten til Ängelholm i Sverige

Det er planen indtil videre – men en plan kan meget hurtig ændres, når man er sejler, hvor vejr og vind spiller ikke bare en vigtig rolle men den altafgørende rolle for en god tur.

Vi runder Helgenæs kl 12:00 og vejret er fantastisk ? Den meget omtalte hedebølge er lige til at holde ud her på vandet, her lufter alligevel nok en anelse – men kun en anelse – mere end på land.

Vi sejler ind i Odden havn i Havneby sharp 18:00 – godt gået/sejlet skipper ?? og traditionen tro får vi et glas iskoldt Rosé straks vi har fået lagt til.

En rundtur på havnen, viser at Grillområdet for sejlerne og er hyggelige og bad/toilet er helt OK.

Her er også et spisested med et stort udvalg af fiskeretter. Det ser lokkende ud, så beslutningen er nem, vi spiser ude 😉
Vi finder et tomt bord, men tjeneren må desværre afvise os, han siger: “Kokken er pludselig rejst, så kapaciteten er desværre ikke ret stor – jeg kan henvise jer til vores nabo “
Øv – så vi må tage til takke med – friturestegt stjerneskud  –  ikke med den store kulinariske madoplevelse ?

Odden Havn – Hundested til Gilleleje

Onsdag den 25. juli 2018

Nu er kursen så sat mod Hundested – hvor vi må ind for at tanke.

Klokken er 9:00 og vi vil tanke brændstof inden vi forlader Odden Havn. Havnemesteren kommer cyklende og meddeler at desværre er han løbet tør for diesel ? det eneste han kan anbefale er at vente til over middag eller sejle til Hundested.
Det gør vi så – altså sejler til Hundested – Der er igen havblik og allerede meget varmt.
Hundested – som vi ankommer kl 12 – er faktisk en forbavsende fin havn. Her er masser af plads og byen er helt tæt på.
Vi tanker brændstof 30 liter – og jeg handler også lidt ind – finder ud af at her kunne jeg godt bruge en del tid.
Her er en masse små kunstnerbutikker der udstiller og sælger egne værker. Jeg nåede at lægge mærke til en kollektion med super flotte tasker lavet af genbrugsmaterialer som f.eks slidte jeans og gamle skindjakker.
“Taske-mani”?
Men vi skal videre og 3 1/2 time senere ankommer vi Gilleleje.
Når man kommer så sent – altså kl 17:00 – ja så er det svært at få plads. Vi lægger os i 2. række og lidt senere kommer endnu en båd, som lægger sig ude på os. Det lykkes og vi sidder lidt og nyder dagens smukkeste, dejligste og varmeste sejltur.

Familien kommer på besøg.
Vi nyder et glas rosé på båden, inden vi finder et sted at spise.
Først på det her tidspunkt finder vi ud af at havnen er som et cirkus, med rigtig mange gæster og det er absolut ikke kun sejlere.
Her er mange “FastFood” spisesteder, heller ikke noget at skrive hjem om. Men vi finder et lille sted hvor Skipper får Fish & Chips og jeg et stykke røget laks med noget kålsalat ?
Vi finder – med lidt vandring over hele området – havnekontoret. Havnelejen er 190,- + 60,- for bad. Og i modsætning til alle de andre havne vi har besøgt denne sommer, så betales bad særskilt. Man køber et kort og tanker penge på det. Det kan selvfølgelig undre os at man – på den front – er bagefter i Gilleleje ?
Klokken er tæt på 23 inden vi igen siger godnat til familien og vi går til køjs.

Sikke en nat i Gilleleje

Torsdag den 26. juli 2018

Vores beliggenhed – ret tæt på indsejlingen, lige midt mellem havnen for lystsejlere og trafik/fiskerihavnen og klemt inde mellem 2 både – gør at en tiltagende vind får os til at vippe ret meget. Og kl. 01:45 hvor vi lige er faldet i søvn, vækker genbo-båden os fordi vi er meget tæt på hans båd. Mandskabet fra de omkringliggende sejlere er også stået op. Vi moslede lidt rundt og resultatet bliver at jeg må over på en anden bro – en vandretur op til havneområdet og ud på nabobroen – for at tøjre os til den.
Jo jo det lykkes ? men nu vil søvnen ikke melde sig igen.
Først henved 5:00 tager søvnen over.

Sejlere er morgenfolk – men, ingen regler uden undtagelser og det gælder her – for er der nogen der ikke er morgenmand, så er det skipper. De fleste andre sejler allerede ud af havnen fra kl 6  
Vi har beslutte at ligge her en dag mere så efterhånden som havnen bliver tømt finder vi en ledig plads helt inde ved en bro. Nu ligger vi godt.
Vi ligger faktisk ikke så langt fra den nye Samsøfærge “Issehoved”, som jo af en eller anden grund igen igen er på værft. ?
Når vi nu alligevel skal ligge her, kan jeg lige-så-godt shoppe lidt – og det viser sig at det er der mange muligheder for. Og oveni – ja så er der udsalg. Skipper snupper en morfar mens jeg er væk.

Inden vi igen går en tur op i byen – og denne gang sammen – får jeg monteret en ny kopholder, som vi har købt oppe i skibsprovianteringen, hvor vi også har fundet en ny fender, og betræk – til at pakke om dem, så de ikke knager når båden ligger og gnubber sig op af andre både – Nårh ja – så smuttede der også lige 6 nye vin skibs glas i indkøbskurven.

Lidt over 17 kommer familien – og vi nyder igen et glas rosé inden vi går op og spiser. Dennegang en super tapasanretning.

Kurs mod Ängelholm

Fredag den 27. juli 2018

Vi sejler forbi Kullen og det svenske flag er hejst. 

Kl. 9:30 går vi ud af Gilleleje Havn med kurs mod Kullen og videre ind til Ängelholm i Sverige.

Vejret er fantastisk, mange sejlere på vandet. Det er ret spektakulært at sejle forbi Kullen – det er meget anderledes end flade Danmark.

“Sydsverige.dk skriver: Kullen, ca. 35 km nord for Helsingborg, er et af Sveriges mest storslåede naturreservater. Det er et otte km langt bjerg, der tilbyder næsten alt, man kan ønske sig af naturoplevelser.
Naturen på Kullen er meget varieret med klippekyst, bøgeskove, lynghede, store engområder og småsøer. Her yngler omkring 90 forskellige fuglearter og mange hjorte. Fra det højeste punkt Håkull, 187 meter over havet, har man en flot udsigt over landskabet. Kullens kyst er Sveriges mest besøgte dykkersted og et af Sveriges få marinereservater.”

13:30 ankommer vi Angelholm – en fin mindre lystbådehavn, hvor der er fred og ro, måske lige på nær toget som kører forbi med jævne mellemrum?
OG ja – her er ligeså varmt som hjemme.

Ikke hver dag tænker man over hvor fantastisk det er – bare at kan gå under en bruser? Specielt i denne varme – er flere gange om dagen jo helt oplagt, ik. Men – af en eller anden grund er det kun blevet til etagevask i 3 dage – på båden – og – ja – det har været helt fint – men det er nu altså væsentligt nemmere at stå under en bruser og bare lade sig skylle – ja jeg vil sige – det er tæt på at være himmelsk.
Sådan oplever jeg det i hvert fald, da jeg træder ud fra superfine baderum her på havnen i Ängelholm.

Vi har aftalt med familien at de henter os, og får en sms om at de kan være her kl 20:15. De kommer og vi kører straks til Afrikahuset – ca 14 km. Her er allerede fyldt med folk overalt og godt gang i festen. Sven og nogle af hans søskende spiller på forskellige musikinstrumenter, andre går rundt og hyggesnakker.

Stemningen, det enormt hyggelige Afrikamiljø og sommervarmen gør at man føler sig hensat til aftener i Afrika. Man fornemmer næsten en duft af Afrika.
Her er så smukt med huset, som er malet sort og træterrassen der følger husets mange linjer, omkranset af store tætte bambusplanter  og møbleret med flere forskellige afrikansk udformede sorte siddegrupper, alle med lilla hynder, puder og blomster.
Totalt gennemført.

Er stolt af min søster som alene har æren for al indretning her.
Vi bliver straks budt på G&T og får nogle timer hvor det smittende glade humør er gennemgående og der small talk’es her og der.
Lige omkring midnat triller vi tilbage til båden og har yngste søs, svoger og niece med. De har takket ja til at overnatte på båden. Alternativet var at de skulle slå telt op – sammen med de mange andre tilrejsende til Afrikahusets store fest i morgen – det var lettere bare at hoppe med om bord – her er jo 3 ledige køjepladser.

Fest i Afrikahuset

lørdag den 28. juli 2018

Efter et hyggeligt morgenbord, hvor svoger henter boller og pålæg, sejler vi en tur ud på bugten hvor de 3 hygger sig i gummibåden.

Vi kører til Afrikahuset kl 15 og igen vrimler det med folk overalt, et orkester stiller op, laver lydprøver, nogle af Svens søskende sidder under et træ og spiller. Masaierne har lagt smykker frem – smykker som kan købes, i et kæmpestort telt er der dækket mange lange borde og der er en buffet med afrikanske kager og kaffe

Underholdningen starter kort tid efter ankomst, med en af Sveriges kendte danseinstruktører, Heléne Olivegren – http://www.goodmove.se/ – som gennem dansen bl.a. har indsamlet over 10.000 kr til Mama Zebra-fonden og været med i mange andre projekt for Afrikas kvinder og børn.
Hun får – med fed musik fra et stort anlæg – rigtig mange op at danse til fede afrikanske rytmer og bevægelser.
Sven – som jo fylder 70 i dag – holder en tale om hvorfor denne fest og om at han på forhånd har frabedt sig gaver, men gerne ville modtage et beløb til Mamma Zebra fond’en. Han fortæller om hvor meget der indtil nu er indsamlet og om de skoler de indtil videre har bygget i Afrika, og den betydning det har.
Orkesteret Edo Bumba Band spiller nu op og igen de allerbedste afrikanske rytmer.

Lidt efter lidt slæbes der kæmpe gryder, drikkevarer osv hen til teltet, hvor flere af Lindas hjælpere er klar til at portionsanrette tallerkner til knap 200 gæster. Linda har alene stået for tilberedningen af maden. Imponerende som hun kan og det hele er så utroligt velorganiseret. Kæmpe applaus til min søs.

På et tidspunkt tager Linda mikrofonen og beder Sven om at sætte sig ude på pladsen. Hun synger 2 små vers hun selv har forfattet – på “Jeg har min hest ….” samtidig blev der overrakt bøger om heste, masser af legeheste i plast osv. OG det hele kulminerede så med at 4 ryttere kom på hver sin hest – Sven fik en ridetur – og fik derefter at vide at han frit kunne vælge sin egen hest. Tror det blev en kæmpe overraskelse for ham.

Resten af aftenen optræder masaierne med dans og beretninger om deres liv og virke i Kenya.
Det store festlige orkester underholder resten af aftenen, og får virkelig folk op af stolene. Orkesteret lægger også musik til Sven og Lindas sang – Malaika – og senere til Lindas sang til Sven.
Hjemme i dk raser et uvejr med kraftige byge med store hagl og torden. vi ser og hører det svagt ude i horisonten – men det går lige præcis uden om os. Vi får ikke en dråbe og selvom alt trænger gevaldigt – absolut også her i Sverige – så er det nu fedt at denne store fest slipper for regnen.
Vi kan bare nyde denne tropenat og hengive os til fede afrikanske rytmer.
Uforglemmelig dag.

Mod Hundested

søndag den 29. juli 2018

Kullen

Det er med voldsom stor vemod at vi igen passerer Kullen nu kl 14 med kurs mod Hundested. ? Ville rigtigt gerne have været op til Afrikahuset/søs igen i dag – men skipper siger at vejret er OK sejlvejr i dag og de næste 2 dage – og det er det – vi skal bruge for at komme til Århus – og herefter er der igen varslet noget ustabilt vejr med uvejr, sådan som man oplevede hjemme i går. ?
Så derfor er kursen sat mod vest igen.

Sejlturen er med lidt mere vind end vi tidligere har oplevet på turen, men slet ikke nok til at sætte sejl.

Ankommer kl 20 til Hundested, og lægger os på en ret god plads, lige neden for en softice bar, så skipper får julelys i øjnene.

Bette søs og mand – de har tilbragt dagen i Sverige – kører her til Hundested direkte fra færgen i Helsingør – bare for at vi lige kan spise sammen igen, inden vi skal videre – hyggeligt 🙂
Skipper får 3 smørstegte rødspætter og jeg lidt laks med salat ?

Et bad i Hundested havn …

Mandag den 30. juli 2018

Vores beliggenhed – lige nedenfor en is-bar

… er ikke en oplevelse der er værd at skrive om – en container med 4 baderum er stillet op til gæstesejlere – det kunne selvfølgelig være en fin midlertidig løsning, men når rummet så samtidigt er så ulækkert som tilfældet er, ja så går det op i hat og briller for mig. Et bad skulle jeg have – så det var noget med at stå med sandaler på og ikke komme til at røre ved nogen væg – det lykkes, og nu er jeg frisk igen ?

Kl 13:00 går vi ud af havnen. Skipper er total umulig i denne her varme, han tror han går til, han kan ikke bevæge sig og sukker stønner konstant ?
Så vi går altså afsted.
Det er stadig varmt men her er lidt vind og det er godt for ham. Man taler i nyhederne om at vi får den varmeste tropenat – ever – målt i dk.
Det bliver fedt, siger jeg – men ikke skipper.

Vi har nu sat sejl og suppleret med motor, har det øget hastigheden med 1 sm, så vi nu går omk. 7 sm ??

Kl 16 ankommer vi Odden Havn i Havneby.
Havnen besøgte vi også på udturen – og vi husker at det var her kokken var rejst – men vi håber der er kommet en ny.
I første omgang nyder vi – traditionen tro – et glas koldt hvidvin – nårh ja, hvidvin fordi Rosé er udsolgt i butikkerne – og lige nu gemmer solen sig bag en sky, så det er til at holde ud.

Det første vi ser i havnen er en båd fra Fanø, ja faktisk 2. Jeg må selvfølgelig vide hvem det er og får en rigtig god snak med skønne mennesker, som kender bl.a. min bror og mine gamle skolevenner ??
Lidt senere mødes vi igen oppe på havnen, hvor han har siddet og spillet på harmonika. Vi snakker videre om fælles bekendte og flere og flere dukker op i hukommelsen.
Sjovt som verden dog er lille.
En stille aften hvor vi ikke får noget at spise, skipper får noget koldskål med kammerjunker og en is til dessert ?

Vi blev faktisk vækket …

Mandag den 31. juli 2018

Odden Havn i Havneby

… omkring 6:30 fordi vi mærkede at vi stødt på bunden. Vi ligger på meget lavt vand, ja vores dybdemåler siger rent faktisk at der kun er +/- 1 m og da vi stikker 1,65 er der noget der ikke helt stemmer.
“Det har nu ingen betydning” siger skipper, vi er bare lige nede at røre.
Han går til køjs igen – og jeg bliver oppe og benytter mig af de meget fine baderum, en dejlig Café Lätte og skriver lidt her.
Et par timer senere kommer skipper.
Vi snakkede i går om at gå til Sejrø i dag, men ret kraftig vind gør at han hellere vil blive her en dag mere. Det betyder også at han kan få sig en ordentlig morfar og pga vinden er temperaturen til at klare.
Det varslede uvejr kommer ikke til at ramme os – det går lige præcis udenom igen.
Jeg takker vejrguderne 🙂
En tur til Superbrugsen, som bare ligger 700m fra havnen, er en vandring gennem en ‘forladt’ by, jeg møder i hvert fald ikke mange mennesker på turen. 
“Her kan man kun bo hvis man er født her” tænker jeg ?
Her er også mange huse til salg og alt virker meget forfaldent.

Hvad der er højdepunkt – når man sådan bare ligger i havnen – er at se de andre både komme ind, specielt i et blæsevejr. Nogen klarer det stille og roligt, mens der fra andre både bliver råbt, “Stop, stop,stop osv … “ og bemærkelsesværdigt er det kvinderne der råber ?

Vi bliver enige om at spise på det sted, hvor kokken sidst var rejst. Historien i dag er dog en anden, tjeneren fortæller at der ikke er nogen kok der er rejst, men at de kun har 1 kok og han har i perioder haft så travlt at de har måttet sige “Desværre” til besøgende.
Hvorom alt er, så lykkes det at få den dejligste store portion Blåmuslinger, “Mums, de er gode ?”
Vi sidder sammen med de 3 Fanikkere – og fortsætter selvfølgelig snakken om alle de mange fælles navne vi kender.

Senere mødes vi på grillpladsen, hvor han spiller op til fællessang.
Ved vores bord kommer også en dame ved navnet Uhrbrandt – dog ikke familie med Peter Uhrbrandt, Fanø – men hun har været på Fanø i rigtig mange ferier – pudsig som verden altså er lille og vores ø er stor ?

Vi går til Sejrø

Tirsdag den 1. august 2018

Smukt bakkelandskab på Sejrø 

En skøn rolig og stadig varm nat, men lidt overskyet da vi vågner ved 8 tiden. Tjekker vejret, som er det første man gør, når man er sejler og konstaterer at der raser noget uvejr hen over Vestsjælland – men ikke ved os. Det bliver lige til 1 minuts dryp, det er alt. Og vejret er rolig så vi sejler videre i dag.
Beslutter at gå til Sejrø. Ingen af os har været her tidligere.
Det er bare en tur på 4 timer.

Vi går afsted kl 11 lige direkte ud i “gamle” søer – dvs. kraftige bølger som er fra vinden i går. Vi har dem direkte ind i næsen, så vi får “Banket pæle”
Det er dog kun til vi vender ved Sjællands rev og går syd/vest. Resten af turen er igen ubeskrivelig skøn.

Vi nærmer os Sejrø og jeg er selvfølgelig betaget af det smukke kuperede landskab vi ser og glæder mig til at besøge øen
Om Sejrø skriver www.sejro.dk :

Med sine ca. 12 km i længden og ca. 1,7 km i bredden vil nogle måske sige, at Sejerø er en lille ø.
Der er knapt 400 fastboende på Sejerø (1999), hvor ca halvdelen bor i Øens største by, Sejerby. De er dog ikke alle Sejerøboere. Det bliver man først i 2.- 3.- 4. generation (måske aldrig) afhængig af omstændighederne.
Befolkningstallet stiger naturligvis drastisk i sommersæsonen, som generelt kan siges at være begrænset til industriferien i juli måned. Med sommerhusområderne befolket og gæstesejlere i lag på havnen rummer øen 3000-4000 mennesker. Til trods herfor får man egentlig aldrig indtrykket af, at Øen er overrendt. I juni og ultimo august er Øen endog ganske fredelig, hvad angår turistpresset. Lystigst er selvsagt juli, medens “ø-oplevelsen” er bedre uden for “myldretiden”.
Vejret på Sejerø bærer i høj grad præg af de omliggende vande. Foråret er lidt lang tid om at slå igennem, men det er vinteren til gengæld også. Det er ret almindeligt, at temperaturen er adskillige grader højere, end den er på “den anden side”, hvorfor man som regel slipper for de strenge frostgrader.
Sejerø er formentlig den ø i Danmark, som – i stærk konkurrence med naboøen Samsø (og måske Bornholm) – har det højeste antal solskinstimer om året. Det er i hvert fald, hvad Sejerøboerne prøver at overbevise turisterne om. Der skal stærke argumenter til på en dansk sommerdag med regn og rusk.
Sejerø består af en dobbeltrække af randmorænebakker. I stenalderen fremstod de højeste bakketoppe som en kæde af øer. Under den senere landhævning blev de forbundet ved dannelser af strandvolde. I klinterne på øens sydlige del ses aflejringer fra den mellemste del af sidste istid, Weichsel-istiden.

Kilde: www.sejro.dk

Vi kommer i havn kl 15 og går lige direkte ind til en super god plads, helt fremme ved havnekontoret.
Det er også her øvrige havnefaciliteter er.
Vore venner fra Fanø er allerede ankommet – de gik afsted 1 time før os.

Jeg må en tur op på øen. Det bliver en tur på ca 7 km, som starter rundt på havneområdet. Her er i de små gamle havnebygninger indrettet butikker, loppemarked, og en lille kiosk, hvor der sælges friskbagt brød, kager, Hansen Is og en kop friskbrygget kaffe.
Videre op gennem Sejerby, som ligger få hundrede m fra havnen. Byen er præget af at være et lille samfund hvor man højst sandsynligt har masser tid, men tid som ikke bliver brugt på haven eller vedligehold af huset.

Igen til aften underholder fanikkeren med sit harmonikamusik – det er herligt og folk stimler til og synger/nynner med på gode gamle danske sange.
Jeg laver – faktisk for første gang på denne tur – aftensmad. Noget pasta med svampesauce – og det er simpelthen fordi – at et spisested ligger 1,5 km oppe på øen og det får jeg ikke lokket skipper med på.  At skulle vandre såååå laaaanget klarer han ikke i varmen.

Mod Langør

Torsdag den 2. august 2018

Indsejlingen til Langør 

Forlader Sejrø 11:30. Har tanket 40 l brændstof fra en gammel rusten tank som står ude på molen. Det foregår ved at ringe til Havnemesteren, som så cykler derud. Har man ikke kontanter, går man med op på havnekontoret for at modtage en håndskrevet kvittering og betale med kort. Havnemesteren er lige så snakkesalig som hans forgænger, som vi snakkede med i aftes.
Vi snakker lidt om internetproblemer – som faktisk er det eneste minus vi kan finde på Havnen, men til gengæld rigtig træls – med mindre man har TDC som teleleverandør. Det har vi ikke.
Et nyetableret WiFi virker heller ikke ordentligt, det er svært at koble sig på og når det så endelig lykkes bliver man ofte smidt af igen ?
Vi får også en snak om fremtidsplaner for havnen osv. I en bygning hernede, er der plancher med skitser over nye idéer. “De er alt for futuristiske” siger han. Det vil aldrig blive gennemført, men nye bygninger med plads til indkøb, spisesteder mv. vil der komme op at stå.
Allerede til næste år vil der være væsentlige forbedringer.

Vores tur hen over farvandet mellem Sjælland og Samsø, er der megen trafik. Men skipper holderen vågent øje, pejler og konkluderer konstant.

Vi anløber på smukkeste vis, Langør kl 15 – straks efter lidt frokost.
Her er varmt, skipper klager og vil snuppe en morfar – jeg må ud på mine gåben.

Det bliver en lille tur ud på østsiden af Langør, gennem noget meget smukt område, med gult græs og grønne træer og yderst ligger en skanse – ja dem ligger der flere af her.

Danmarks midtpunkt
Samsø har siden vikingetiden været af strategisk stor vigtighed. Kontrollerede man Samsø, havde man ikke alene en sikker havn for sine skibe, man kunne også gøre stor skade på en forbipasserende fjendtlig flåde. Med Englands kanoner rettet mod landet, skulle Samsø atter befæstes.

www.visitsamsoe.dk 
kan man læse hele historien om byggeriet af skanserne som blev startet i 1801 

Det vanlige kølige glas rosé vin nydes i båden og pludselig hører vi musik oppe fra det lille spisested der er her på havnen. Selvom vi har pastaretten fra i går, bliver enige om at se hvad de har på menu kortet. Skipper bestilte røget laks med nye Samsø kartofler og jeg fik røgede rejer mens vi nyder musikken, en svensk gruppe med en musikgenre som vi ikke helt kan definere, en rytmisk blanding af jazz og samba.

Smukkeste morgen i 100 år

fredag den 3. august 2018

Seacliff – trofast og sikker som klippen ved havet – har ført os rundt på den dejligste rejse fra Kaløvig, over Kattegat, til Nordsjællandske havne og Ängelholm i Sverige og på returvejen til Sejrø og lige nu ligger vi i Langør på Samsø og det er …

… den smukkeste morgen i 100 år ??.
Bliver vækket af kraftige fuglekvidder – lister op og er så heldig at fange et helt utroligt syn. De er helt tæt på og der er mange, ikke bare på vores båd, men også på alle nabobåde. Og når jeg så kigger mig rundt kan jeg forstå hvorfor fuglene kvidrer, det er da den smukkeste solopgang jeg længe har set, fuldstændigt vindstille og havblik og – udover fuglekvidder – ikke en lyd.
Skipper citerer fra en sang:
“Svalerne flyver, taber de no’et? – Vi er jo alle i samme båd”

Snakker lidt om forskellige bådtyper – pga nabobåden som Skipper mener kunne være en Paket – altså en type man i fortiden – dengang skipper var barn – brugte som mindre fragtskibe mellem danske byer og Østersøen. Paket-kaptajnen blev kaldt for søens fragtmand.

Her ligger også et gammelt Hollandsk ‘skiv’ fra 1897.
Skipper fortæller: “Skibet er bygget til sejlads på lavt vand, det har ingen køl, men på begge sider er monteret et sværd – sænkekøl – som nedsænket forhindrer afdrift under sejlads.”

Vi beslutter at blive her en nat mere. Her er alt for pragtfuldt til at det kan forlades i dag. Det betyder jeg får skipper med på en vandretur langs stranden – og vi bader ?
Havnebaren som vi går forbi på vejen hjem lokker med en kold fadbamse. Vi finder en plads under parasollen og falder i snak med musikerne fra i går.

Pludselig får vi øje på et kæmpe stort sejlskib – vi slår det senere op i vores gode ven Google og finder frem til at det er et “Ketch rigged Heckschiff” bygget i 1913.
Vi må ned for at se hvordan det bliver manøvret rundt i den smalle indsejling her i Langør.
Der står allerede en hel del mennesker på broen.
Det er underholdning – i top klasse.
Den unge kaptajn på skibet – håndterer det store skib helt stille og roligt, han får vendt det så det bakker ind i havnen og det hele forgår vel og mærket i en meters afstand fra hvor vi ligger.
Skipper sidder helt rolig på båden og følger fornøjet hele scenen.

Skipper får øje på et mærke på skibet, han fortæller det er et Plimsoll-mærke. Det er et mærke der angiver hvor dybt et skib må lastes. Hvis et skib bliver lastet til over plimsoll-mærket, er det en Plimsoller, altså et skib der sejler lidt farligt og ustabilt.
Et slangudtryk for et dårligt skib, lyder: “Tag ikke hyre på en Plimsoller”

Skipper inviterede på middag i aften. En lille tapasanretning for mit vedkommende og 2 fiskefrikadeller til ham.
Den lille dansk/svensk gruppe som også spillede i går underholdte med sammen repetoire – dog var der ekstra numre på i dag.
En flot aften en anelse køligere og solen gik ned bag en sky.

Hjemrejse i dag

Lørdag den 4. august 2018

Vm i Sejlsport 2018

Det er tidlig morgen, 6:30 og jeg kan ikke sove mere efter en rolig og søvnfyldt nat. Ingen fugle i dag så solen var allerede højt på himlen.
Kan godt vænne mig til at hoppe i noget afslappet tøj, slentre et par hundrede m op til baderummet mens solen skinner og det stadig er helt stille og så ind og nyde et dejligt bad. En dejlig start på dagen.

Klokken er nu 8 og skipper må vækkes, vi har aftalt at sejle hjem i dag. Det store hollandske skib med en masse unge mennesker gør også klar til afsejling og det ser ud som om alle er i gang. Det betragter vi lidt inden vi går ud af havnen kl 8:50

Der er lidt vind i dag og den mærker vi relativt voldsom, fordi den er Nordvest og det er den kurs vi går. Dvs vi har den direkte ind i “Snotten” som skipper siger. Det betyder vi “Banker pæle” og det gør vi stort set hele vejen. Faktisk lyder det ret voldsom når stævnen er oppe for derefter at dykke ned igen. Det giver mening at et skibskonstruktion skal være solid. Det skal kunne holde til nogle kraftige hug.

Og nu er vi i det farvand hvor Molslinien sejler. Færgen går bag om os, det giver nogle sidelænsrulninger, alt hvad der ligger løst, flyver rundt og i skufferne vælter kopper glas mm.

13.30 ankommer vi vores hjemhavn. Det har været en vippetur men det har været fedt. Vi er så heldige at sejle forbi det store VM i sejlsport – ret imponerende at se de 100vis af joller drøne afsted.
Nu sidder vi bare lidt i havnen og kan ikke finde ud af at pakke sammen. Er overhovedet ikke klar. Skipper finder bilen som er blevet kørt ned på havnen igen af pigerne – skipper kører til fakta for hente mere Rosé og ost. Jeg pakker lidt. Vi nyder vinen i ret kraftig vind men sol og kan stadig ikke tage os sammen. Nu skal vi heller ikke mere kigge på vejrudsigten for næste dag, det er fuldstændig ligegyldigt hvordan vejret arter sig.

Vi kigger tilbage på – og er taknemmelige over – at vi har været utrolig heldig på hele turen. Hvad der har været af uvejr rundt omkring – er gået i en stor bue lige præcis rundt om os.
Hjemme nu – og pludselig banker hverdagen på ?